top of page

ÇİM TOHUMU EKİMİ VE DİKKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Uzun ömürlü ve sağlıklı bir çim alana sahip olmak için ,çim tohumunun ekiminden başlayarak yılın hemen her mevsimi için göz önüne alınması gereken konuları  içeren temel  çim bakım programı;


Öncelikle çim tohumun ekileceği sahadaki toprak yapısı ve suyun tuzluluğu biliniyor olmalıdır. Topraktaki besin element eksiklikleri  uygun gübre uygulamaları ile giderilirken, çimin sulanmasında kullanılacak suyun tuz içermesi durumunda tuza dayanıklı çim tohumu türleri seçilmelidir. Ekimi yapılacak sahada kullanılacak çim tohumu türleri belirlenirken alanın ne kadar gölge ve güneş gördüğü de mutlaka göz önüne alınmalıdır.


Çim tohumu ekilecek alanda yabani otlar çok yaygın olarak bulunuyorlarsa toprak işlenmeden önce en az bir defa yabancı otlara karşı ilaçlama yapılmasını tavsiye etmekteyiz. Yabancı otların pek çok türü ile çim alanların içerisinde mücadele etmek mümkün olsa da çim tohumu ekilmeden önce yapılacak ot ilaçlaması sonradan ortaya çıkma ihtimali olan problemin en baştan önlenmesini sağlayacaktır.


Çim türlerinin iyi bir kök gelişimi sağlayabilmesi için  çim tohumu ekilecek alan 20 ile 40 cm derinlikte çapalanmalı ve ilk tesviyesi yapılmalıdır. Bu işlem sırasında çim ekilecek alanda bulanan yabani ot kökleri, taş parçaları ve diğer yabancı materyaller sahadan toplanmalıdır. Toprak altına çim sulama için bir sistem kurulacak ise montajı bu aşamada tamamlanmalıdır.


Çim bitkisinin sağlıklı bir kök yapısı geliştirebilmesi için zayıf ve kum oranı yüksek topraklarda torf ve ya fermantasyondan geçirilmiş çiftlik gübresi kullanılır. Bunun tam aksi ağır ve kil oranı yüksek topraklarda ise kum (tuzsuz mil ) karıştırılarak toprağın çim köklenmesini kolaylaştıracak şekilde gevşemesi sağlanır. 


Çim ekimi, gübrelenmesi, mantar hastalıkları, çim kurdu ilaçlaması gibi pekçok konuda Miya Hazır Rulo Çim mağazamızda muhendislik teknik ekibimize her zaman ulaşabilirisniz.

315 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page